HILLSIDER 94 / TILSIMIN IŞIĞI ECE ŞİRİN

Hillsider Magazine 94 - Ece Sirin 1

 

Ece Şirin tüm dünyada fırtına gibi esen bir mücevher markası yarattı. Ama mücevher yerine “öz cevher” dedi. Mücevherin statü için değil, ruhun sembolü olarak, o eşsiz tılsımının hissedilerek taşınması için çalıştı. Coca-Cola, Microsoft gibi markalarda uzun yıllar yöneticilik yaparak kazandığı tecrübesine; yaratıcılığını, çalışkanlığını ve gönlünü koyarak Bee Goddess markasını var etti. 2008’de Artemis tılsımıyla çıktığı yolculuk onu bugün Türkiye, Bakü ve Londra’da bulunan 7 butiğe ve tüm dünyada 40 satış noktası olan büyük bir markaya kavuşturdu. Cate Blanchett, Madonna,Kate Winslet, Rihanna gibi kadın yıldızların bedenlerini süsleyen Bee Goddess tılsımları, Ece Şirin’e Türkiye’de Elle Designer Awards ve Kagider Kadın girişimci ödüllerini, İngiltere’de ise Telegraph Luxury tarafından En Vizyoner Tasarımcı ünvanını getirdi.

Benim gibi mitoloji aşığı biri için Ece Şirin’le konuşmak müthiş keyifliydi. Onun eserlerine ilham olan karakterler, semboller, arketipler benim yazılarımı ve  astroloji danışmanlığı yaparken yorumlarımı besliyordu. 

Nereden başlayacağımı bilemedim. Önce ‘Neden mücevher sektörü’ dedim, “Çünkü dünyanın Bee Goddess gibi dürüst, sevecen, kişiyi güçlendiren, bilgelik paylaşan, hayata sihir katan bir ışıltıya ihtiyacı vardı. Yüzyıllar boyunca nesilden nesile miras kalan insanlığın ortak hazinesi arketipsel sembolleri en değerli taşlarla giydirip günümüz için yorumladım, bugünün ve yarının kadınları için mücevher olarak tasarladım. Niyetim şifa, güzellik, bilgeliğe kanal olmaktı.” diye cevap verdi ve sonra devamı geldi…

İpek Kigan: Uzun yıllar çok büyük ve önemli firmalarda üst düzey yöneticilik yapmışsınız. Ve çalıştığınız yerlere hep farklı bakış açıları getirerek, o dönemde ilgilendiğiniz ürünün büyümesini ve gelişmesini sağlamışsınız. Konu ne olursa olsun bu farklılığı yaratabilen özellikleriniz ve sıkılmadan üretmenizi, yılmadan çalışmanızı sağlayan motivasyon kaynaklarınız nelerdir?

Ece Şirin:Üretken ve çalışkan biriyim. En büyük motivasyon kaynağım hizmet etmek. Yaptığım işin içindeki paylaşım, şifa ve fayda sağlama arzusu beni hep daha fazla çalışmaya, daha özgün olmaya yönlendirdi. Araştırmayı, öğrenmeyi seviyorum, kendimi sürekli geliştiriyorum. Bu yolculukta faydalı bulduğum her şeyi başkaları ile paylaşmak harika. Hem kendime, hem de yaptığım işe olan inancım, daima bir adım ilerisine ulaşma arzum, beni motive ediyor.

Kendi işimi kurduğumda da iki motivasyonum vardı. Birincisi uluslararası markalarda edindiğim tecrübe doğrultusunda Türkiye’den dünyaya bir mücevher markası armağan etmek ve bu marka ile Anadolu’nun ‘Ulu Anası’ gibi çok özel bir kültürel hazineyi ve onun sevgi, şefkat, yaratıcılık ve farklılığa rağmen bütünlük mesajını tüm dünya ile paylaşmaktı. Ve Bee Goddess ile bu hayalimi gerçekleştirmiş oldum. Bugün Londra’da Harrods’tan LA’de Maxfields, Amerika’da Neiman Marcus, Japonya’da Barneys, Isetan, Kore’de Corso Como’ya, Qatar Lafayette’den Capri La Perla’ya kadar 40 farklı satış noktasında ve 7 Bee Goddess butiğinde Anadolu’nun Ulu Ana’sının  sevgi ve güzellik ışığı parıldıyor. Dünya devlerinin yer aldığı platformlarda onlarla rekabet eden başarılı bir Türk mücevher markasının yaratıcısı olarak gururlanıyorum.

IMG_1992

Peki ikincisi?

Lüksün aydınlanması gerektiğine olan inancımdı; yani insanları logolarla büyüleyen ve kendi değerlerini yükleyen markalara alternatif olarak, kişinin kendi değerini ifade etmesine kanal olacak, onu kendi kahramanlık yolculuğunda yüreklendirecek ve ilham verecek bir marka olsun istedim.  Mücevher yerine ‘öz cevher’, ‘statü sembolü’ yerine ‘ruhun sembolü’ diye seslenerek yeni bir bakış açısı getirmeyi arzuladım. İlk günden beri kadınlara sadece gerçeği fısıldıyorum: ‘Senden bir adet var, sen “limited edition” bir cevhersin; kendi öz cevherini keşfet ve kalbinin ışıltısı her geçen gün artsın, tüm evreni aydınlatsın’.  Bee Goddess dişi bir marka. Kişiyi sezgisini harekete geçirmeye ve kendi hayat mitini yazmaya davet ediyor. Dişi enerji ruh demek; güzellik, güç ve zarafet demek. Binlerce güzel ve özel kadının hayatında olmak çok güzel. Ebedi güzellikler yaratmak, insanlığın öz bilgeliği ile kalplere dokunmak kişiyi güçlendirmek en büyük nimet. Aldığım ödüller ve başarılarım beni kadını daha da iyi anlatmak ve tasarımlarımla buluşturmak için her gün daha fazla heyecanlandırıyor ve motive ediyor.

Bee Goddess için koleksiyonları oluştururken mitoloji, tarih ve farklı inanç sistemlerinin felsefelerinden faydalanıyorsunuz. Bu tercihinizin nedenini anlatır mısınız?

Mitoloji, sembolizm, tılsımlar ve bunların ilettiği ezoterik bilgelik ruhu zenginleştiren, özgürleştiren gerçek bir hazine.  Ben tüm tasarımlarıma bu bilgelikle yön veriyorum.   Evrensel mitolojik semboller çağlar boyu kalbin ortak dili olmuş.  Semboller çok güçlü enerji kaynakları. 5 duyumuzun ötesindeki algı gücüne 6.his veya sezgi gücü ile bizi farklı frekanslara bağlıyorlar.

Tılsım, doğaüstü bir gücübulunduğuna, birtakım sırlar sakladığına, insanları koruduğuna veya uğur getirdiğine inanılan nesnelerin tamamını içine alır. Nazar boncuğundan, Fatma Ana’nın eline kadar bir sürü sembol tılsım olarak kullanılır. Mücevherin asıl çıkış noktası tılsımdır. Anadolu kadınlarının başlarına taktıkları metal süs eşyasına da tılsım denir. Baş süslemelerinde kullanılan tılsımın, kişiyi, nazar, iftira ve kötülüklerden koruduğuna inanılır. Kraliyet sembolü taç ise  gökyüzündeki güneşin sonsuz ışığı gibi cennetin sonsuz ışığını ve manevi ışığını taşımayı ve çevreye  aktarmayı sembolize eder. Doğaüstü güç sadece kendi doğamızın, limitlerimizin, bilgimizin ötesi. Birçok evrensel tılsım sembol bilinçaltımıza derin bir bilgelik aktarır; örneğin kırmızı üçgen enerjimizi yükseltir, hilal duygularımızı harekete geçirir; daire bize korunma ve bütünlük duygusu verir. Zaten duygumuz değiştiğinde biz de değişiriz.

Bee Goddess tasarımlarınızı kullanan kişiler böyle derin anlamları olan bu takıları üzerlerinde taşırken nasıl hissediyorlar? Hiç bununla ilgili bir araştırma yaptınız mı?

Bee Goddess kendine güvenen, inanan ve yaptığı şeyde başarılı olan, hayatı dolu dolu yaşayan kadınların markası. Bee Goddess mücevherleri ile hayatlarında birçok mucize deneyimleyen yüzlerce kişi tanıyorum. Her bir tılsım bizi kendi gerçeğimize, kendi iç gücümüze inisiyeeden sihirli anahtarlar.

Tasarımlar her bir sembolün anlam, hikâye ve enerjilerini bir araya getirerek kişiye kendi mucizesini yaratma ilhamı veriyor. En önemli araştırma kendi deneyimlerim. Her yeni tılsım sembolün enerjisi ile yeni bir döneme geçiş yapıyorum. Beni bu sihirli yolculuğa Artemis tılsımı davet etti; o ve diğer tılsımlar bu yolculuktaki birçok kapıyı açtı. Hayat amacımın farkındalığına uyanmamı ve kalbimin yolunu izlememe güç veren Artemis ile ilk koleksiyonumu tasarladım. Tanit işimi büyütmem için gerekli olan tutku ateşini yaktı, hiç yorulmadan, yılmadan koşmam için kalbime cesaret ve arzu ışığı hediye etti. ‘’En çok seven ve sevilen’’, ‘Sevginin Zirvesi’ anlamına gelen sevgi anahtarı El-Vedud ile hayatımın aşkı ruh eşim yaşamıma girdi.

Hillsider Magazine 94 - Ece Sirin 2

Astroloji de mitoloji ile sıkı sıkıya bağlantılar içerir. Tasarımlarınızı incelerken  gördüğüm Sky Light koleksiyonunuzdaki Pluto gezegeninin sembolü, astroloji de anlattıklarını mükemmel bir şekilde ifade eden harika bir tasarım olmuş. Çok ama çok beğendim. Astrolojik semboller ile ilgili başka çalışmalarınız var mı?

Çok teşekkür ederim. Güzellik hep bakan gözde. Sky Light koleksiyonunda bütün gezegenin tasarımları mevcut;  The Sun, The Moon, Mercury, Venus, Mars, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus ve Pluto sembollerinin yer aldığı bir koleksiyon. Buna ek olarak bir de Constellations kapsül koleksiyonunda burç simgelerini yorumladım. Her iki koleksiyonun tasarımları ise ‘gücünü sadeliğinden alan tasarımlar ‘ olarak biliniyor. Rihanna, Venus tasarımını bikini ile sahneye çıktığında tek mücevher olarak takmıştı.

Markanızla ile ilgili bundan sonraki plan veya hedefleriniz nedir?

Eylül ayında İstinye Park’ta ve Londra’da iki yeni butik açıyoruz. Bunlar çok önemli birer dönüm noktası. Amerika’da Neiman Marcus, Qatar’da Lafayette, Japonya’daki yeni noktalara odaklanmak ve bunları güçlendirmek, eğitimler vermek ve trunk showlar yapmak lazım. Ek olarak Bee Goddess Tarot Kartları ve de Tılsımlar Kitabı üzerinde çalışıyorum.

Sizce tasarımlarınızı en iyi kim taşıdı bugüne kadar?

Cate Blanchett, Kate Winslet, Beyonce, Madonna, Elton John, Rihanna benim favorilerim. Bunların dışında Rita Ora, Kate Moss, Cara Delavigne, Alicia Vikander, Amanda Seyfried, Naomi Harris, Games of Thrones’dan Natalie Dormer, Empire’ın başrol oyuncusu Taraji Henson, Olga Kurylenko ve Eleanor Tomlinson, Donna Karan, Venus Williams, Maria Sharapova, Paris Hilton, Kylie Minogue, Jourdan Dunn ve Karolina Kurkova Bee Goddess tılsımlarının en güzel yıldızları arasında.

Yaşamda sizi en çok mutlu eden anlar hangileridir?

Aile ile ilgili sevgi ve paylaşım anlarının dışında işimizin büyümesi ve uluslararası platformlarda kazandığımız başarılar ve ödüller.

Eşiniz de sıra dışı bir sanatçı. Biraz evvel onun ruh eşiniz olduğunu söylediniz. Birbirinizi hangi konularda tamamlarsınız?

Evet, Cemil benim ruh eşim, kayam, limanım. Her konuda birbirimizi tamamlıyoruz. Onun çok net bir vizyonu, harika bir kariyer deneyimi ve çok yüksek sezgisel bir anlayışı var. Her konuyu onunla paylaşmaktan, onun fikrini almaktan çok besleniyorum.

IMG_1919

Yaratıcı fikirler en çok ne yaparken, nasıl bir ortamın içindeyken sizinle buluşur?

Bence yaratıcılığın anahtarı alan yaratmak. Anahtar kelime açık olmak. Özellikle yürüyüş yaparken, düşüncelerim yavaşladığında daha yüksek bir zekadan ilham aldığımı hissediyorum. Bir konunun içine ne denli derinlemesine girersem o denli yaratıcı oluyorum.

Mitolojik bir karakter ile tanışma imkanınız olsaydı, kiminle tanışmak ve ondan ne öğrenmek isterdiniz?

Hermes ile tanışmak ve ondan simyanın sırlarını öğrenmek isterdim.

“100 kere gitsem yine gitmek isterim” diyeceğiniz bir yer var mı?

Sevdiğim yerlere defalarca gidebilirim. Ibiza’yı çok seviyoruz. Oradaki enerjinin farklı olduğu söyleniyor.

Günlük yaşamınızda vazgeçemediğiniz ritüelleriniz var mı?

Köpeklerimle oynamak, eşimle komedi seyretmek, uzun yürüyüşlere çıkmak…

Takmayı en çok sevdiğiniz takınız hangisi? Neden?

Hepsinin yeri ayrı. Bu sihirli yolculuğa başladığım ilk tılsımım Artemis. Mitolojide Artemis kadının dişi enerjisini ve gücünü uyandıran ve harekete geçiren mükemmel kadını, şifacı, şefkatli, güçlü ana tanrıçayı, ebedi genç kız, kendi ayakları üzerinde duran özgür kadını temsil ediyor. Ezoterik anlamı ise manevi yeniden doğuş. O bir kraliçe arı. Artemis kişinin kendi hayat amacını bulmasına kanal olur, sezgilerimizi güçlendirerek kalp gözümüzü açar ve kendimizi gerçekleştirme yolculuğunda bizi cesaretlendirir ve yepyeni maceralara davet eder. İlk tasarımımın yanı sıra genellikle en son üzerinde çalıştığım koleksiyonları da üstümde taşımayı seviyorum.

Bence; başarı, çalışkanlık, yaratıcılık, girişimcilik sizin hayatınızı anlatan kelimelerden bazıları. Eksik kalan kelimeleri bizim için tamamlar mısınız?

Kadın doğası yani sevgi, güzellik, şefkat. Bizim bilgeliğimiz kalbin bilgeliği. Biz kalbiz, rahimiz. Kendi içindeki tanrıçayla buluşmak, onun farkına varmak demek kalbimizin farkına varmak, onun mucizevi gücünü kullanmaya başlamak demek. Kalp merkezli bir hayat izlemek, kalp ile kafayı hep birleştirmek demek. Bu güçlerin hepsi kadına verilmiş. Kadın demek mucize demek, bunu asla unutmasınlar. Bir çocuğu hayata getirmek, ruhu bedene indirmek demek. Dişi gücümüze, kendi mucizemize sahip çıkmamız gerek. Geleceği ancak, bu bilinçteki kadınlar sevgi üzerine inşa edebilir. Bizim dünyaya katacağımız ışığın doğası, gücün kaynağı şefkat, güzellik, yaratıcılık ve bilgelik.